You are currently viewing Auto zakelijk of prive?

Auto zakelijk of prive?

Bij de aanschaf van een auto heb je de keuze (tenzij je minder dan 500 KM per jaar privé rijdt) om deze op naam van de zaak of als privé aan te kopen. Beide opties hebben voor- en nadelen. Hieronder gaan we samenvattend in op de voor- en nadelen vanuit de perspectief voor inkomstenbelasting:

Auto van de zaak

Het voordeel van een auto van de zaak is, dat je alle kosten kun aftrekken van de winst van jouw bedrijf. Dit zijn onder andere kosten voor onderhoud, brandstof, verzekeringen, wegenbelasting, etc. Een nadeel van een auto van de zaak is dat je te maken kunt krijgen met bijtelling.

Privé auto

Het voordeel van een auto privé aan te kopen, is dat je niet te maken krijgt met bijtelling. Een nadeel is dat de kosten van de auto niet aftrekbaar zijn. In plaats daarvan mag je EUR 0,19 per KM als zakelijke kosten declareren. 

Sta je op het punt om een auto aan te kopen, maar vraag je jezelf af of je dit beter zakelijk of privé kunt doen? Wij hebben een berekening in Excel die je als hulpmiddel kunt gebruiken om je keuze te maken. Laat hieronder je e-mail adres achter en wij sturen de berekening naar je toe!


Indien je vragen hebt, klik dan hier om contact met ons op te nemen.